Тежки“ шест месеца предстоят за Европа, която отново е епицентърът на пандемията

...
Тежки“ шест месеца предстоят за Европа, която отново е епицентърът на пандемията
Коментари Харесай

COVID-19 по света: „Тежки“ шест месеца предстоят за Европа

„ Тежки “ шест месеца предстоят за Европа, която още веднъж е епицентърът на пандемията от ковид а, предупреди Световната здравна организация (СЗО).

Ханс Клуге, европейският шеф на СЗО, съобщи, че континентът е записал над 29 000 нови смъртни случая от COVID-19 предходната седмица.

" Това значи, че на всеки 17 секунди умира един човек " сподели той.

След като втората вълна на пандемията набра темпове през октомври, повечето европейски страни вкараха строги ограничаващи ограничения, за да спрат разпространяването на заболяването.

Досега Европа е записала 15 738 179 доказани инфекции и 354 154 смъртни случая, приписвани на ковид а, като само Америка отчита по-високи стойности, съгласно данните на СЗО.

Голяма част от тези инфекции и смъртни случаи са регистрирани във Великобритания, Русия, Франция, Испания, Италия и Германия. В Европа Обединеното кралство има най-вече жертви - 53 870, докато Франция има максимален брой инфектирани - 2 115 717.

Клуге изрази изключително безпокойствие по отношение на обстановката в Швейцария и Франция, където отделенията за интензивно лекуване са с 95% напълнен потенциал.

Сръбският патриарх Ириней умря на 90-годишна възраст от ковид , оповестяват сръбските медии, представени от БГНЕС.

Здравословното положение на патриарха, който беше признат с ковид в болница в края на предходната седмица, внезапно се утежни през вчерашния ден. За неговото лекуване дойдоха лекари особено от Русия. Патриархът беше настанен в болничното заведение „ Карабурма “ през почивните дни с тежки затруднения, провокирани от сърдечна непълнота.

Ириней се разболя от ковид на 5 ноември . Няколко дни по-рано, на 1 ноември, той участва на погребението на владиката Амфилохий, който умря от ковид. Погребалната гала се състоя в Съборния храм в Подгорица, а ковчегът на умрелия беше открит, а не затворен.
Ако 95% от хората носеха маски, нямаше да има нова карантина
Много европейски страни имаха късмет да избегнат повторната карантина, в случай че 95% от хората носеха маски, сподели шефът на СЗО за Европа. Според Ханс Клуге затварянето на учебните заведения е неефективна мярка, а децата и юношите не популяризират ковид а, заяви Българска национална телевизия.

Европа и Съединените щати страдат най-сериозно от пандемията, а някои страни означиха нови печални върхове .

Влошава се обстановката в Северна  Гърция , където всички региони са с код " алено ". В Солун за един ден са регистрирани 905 новозаразени и всички кревати в Коронавирус отделенията са заети. Предполага се, че сезонни служащи от прилежащите страни разнасят болестта. Затова Съветът за битка с ковид а прикани да се затворят краткотрайно сухопътните граници на страната.

От  през днешния ден на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата - Промахон ” се вкарват спомагателни мерки  във връзка с усложнената епидемиологична конюнктура, оповестяват от Главна дирекция " Гранична полиция ".

Досегашните условия за пропускане в Република Гърция единствено на гръцки жители и непрекъснато пребиваващи чужденци, както и лица, доказващи пътешестване за работа или филантропични аргументи, се резервират.  Сега обаче, като се изключи че би трябвало да даде авансово запълнен формуляр за пътешестване и QR код, на всеки пътуващ ще бъде изработен бърз тест за COVID-19.

При позитивен резултат гръцките жители и непрекъснато пребиваващи чужденци ще бъдат пропускани и поставяни под 14-дневна карантина, а останалите няма да бъдат допускани в Република Гърция.

Новите ограничения не се отнасят за водачите на товарни коли.

В Русия през миналия ден са открити 24 318 нови случая на ковид , оповестиха от оперативния щаб за COVID-19 в канала Telegram.

През деня 24 758 души са се възстановили, 461 са умрелите. Повечето новозаразени са регистрирани при направените проби в Москва – 6902 души с позитивни проби за последните 24 часа, плюс още 887 в Московска област.

Общо в Русия са регистрирани 2 039 926 случая на ковид в 85 района. От началото на пандемията са умряли 35 311 души, а 1 551 414 са се излекували от болестта.

Отвъд океана в  Съединени американски щати  броят на умрелите от COVID-19 мина прага от 250 000 души, сочат данни на университета " Джонс Хопкинс ". Регистрираните случаи на болест наближават 11 милиона и половина. Рекорден брой болни влизат в болница и здравната система в множеството щати е на ръба на опциите си.

В  Япония  цифрите са разнообразни, само че 2300 новозаразени за едно денонощие също е тъмен връх за страната. Властите приканиха хората към дисциплинираност. " Призоваваме хората да съблюдават пет правила: дребни групи; малко време - не повече от час; спокоен глас; дребни, самостоятелни порции храна; събаряне на маските за малко време ", сподели Юрико Койке, губернатор на Токио. Нивото на паника в страната е нараснало до оптималната степен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР